Falfestés, faldekoráció Debrecen

Gyerekszoba és babaszoba falfestés, dekoráció

Babaszobából gyerekszoba egyszerűen

| 1 Comment

Latest posts by Császár-Sallai Adrienn (see all)

Hogyan alakítsuk át a kicsi szobáját, ha  már kinőtte a régit, és kellene egy kis frissítés, de nem akarunk nagy rumlit az átalakítás során? Találtam erre egy tökéletes megoldást Szabolcsi Andrea lakberendező személyében, aki megvalósítja a lakás vizuális felújítását textilek és tapéta segítségével. Andrea, a lakásöltöztető mesélt nekem a munkájáról és adott pár tippet a gyerekszoba kialakításához is.

Nagyon megtetszett, ahogyan a Facebook oldaladon bemutatod a szolgáltatásod: meghittebbé, modernebbé teszed a lakást különösebb felfordulás nélkül. Hogy is van ez?

Az emberek sokszor érzik, hogy a pár éve felújított otthonunk kezd egy kicsit „poros” lenni. Már nem tetszik annyira mint régen. Változnak a trendek, de mi magunk is változunk az idő haladtával. Arra viszont a legtöbben nem vágyunk, hogy hónapokig tartó felújításba vágjunk bele. Erre a helyzetre ajánlok megoldást ügyfeleimnek.

Egy fal átfestése egy nagyon izgalmas színre, vagy néhány tapéta csík felragasztása nem okoz akkora felfordulást, sőt a vállalkozó szelleműek akár saját maguk is nekiláthatnak.

Egy jól megválasztott függöny az étkezőbe

Egy jól megválasztott függöny az étkezőbe

Ennél még kisebb piszokkal jár a lakástextilek megújítása. Nem biztos, hogy az összes függönyt ki kell cserélni. Egy jó állapotban levő semleges fényáteresztőt kár lenne kidobni. Már a sötétítő függöny lecserélése is hatalmás változást jelent. A hatás minden esetben lenyűgöző lesz. Néhány jól eltalált színű vagy mintájú díszpárnával, akár minden évszakban kicsit feldobhatjuk otthonunkat.

Itt van néhány példa, hogy mit jelent egy tekercs tapéta:

Tapétázás előtt

Tapétázás előtt

 

Az étkező a tapétázás után

Az étkező a tapétázás után

Hálószoba előtte

Hálószoba előtte

Hálószoba tapétázás után

Hálószoba tapétázás után

Mit tudnál tanácsolni azoknak, akik még most alakítják ki a babaszobát? Hogyan érdemes belekezdeni?

A babaszoba kialakítása mindig nagyon izgalmas feladat. Először érdemes tisztázni magunkban milyen hosszútávra gondolkozunk, hány gyerek fogja használni a szobát. Fiú vagy lány szobát szeretnénk, esetleg olyat ami inkább uniszex, mert a fiú-lány testvérek együtt fogják használni. Milyen funkciót fog betölteni a szoba? Alvószoba vagy játszószoba lesz? A fentiek nagyon komolyan meghatározhatják, hogy milyen legyen a dizájn. Itt most még nem a berendezésről beszélek csupán arról, hogy milyen színűek legyenek a falak, milyen mintákkal díszítsük a szobát.

Nagy kihívás, hogyan kezeljük a gyerekek éppen aktuális mesehős rajongását a szobában, mert a figurák gyakran változnak. Én azt javaslom, hogy az ilyen motívumokat inkább csak szolidan egy-egy párnán, falmatricán, tároló dobozok jelenítsük meg. Ezeket könnyű eltávolítani, ha jön a következő és nem olyan költséges a csere.

Vidám függöny tiniknek

Vidám függöny tiniknek

Az első gyermek születése a legnagyobb csoda a világon. Minden anyuka szeretné, ha a lehető legpompásabb babaszoba várná az újszülöttet. Gyakori, hogy a pici csodálatos rózsaszín vagy kék világba érkezik. A probléma akkor adódik, ha a később születendő kistestvér, ellenkező nemű és nincs lehetőség a gyerekek külön szobába való elhelyezésére.

Ha már előre tudják a szülők, hogy több gyermek fogja birtokolni a szobát, akkor igyekszem semleges (uniszex) színeket tervezni és semlegesebb mintákat. Színekben a narancs, a zöld, sárga, a pasztel színek. Szerepet kaphat a kék is természetesen, ha nem dominál. A mintáknál igyekszem a nagyon virágos, hercegnős és nagyon autósakat mellőzni, inkább kedves állat figurákat javaslok.

Gyerekszoba függöny

Gyerekszoba függöny

Adnál tippet azoknak, akik szeretnék egy kicsit feldobni, átalakítani a gyerekszobát, mert a gyerek már megunta, kinőtte a régi dizájnt?

Egyszerű esetben a függönyökkel, poszterekkel nagyon gyorsan meg lehet változtatni a hangulatot. Ha a fal festésére vagy tapétázására is szükség van, akkor persze nagyobb munka. Abban az esetben, ha kislány kinőtte a tetőtől talpig hercegnő-szobát, akkor a bútorokat is valószínűleg át kell gondolni.

Egy új, mintás ágytakaróval is változtathatunk a gyerekszobán

Egy új, mintás ágytakaróval is változtathatunk a gyerekszobán

A függöny fontos része a gyerekszobának. Sokszor egy jó sötétítő elég, hogy reggel egy órával tovább alhassanak a szülők. Milyen javaslatod van gyerekszoba függönyre?

Nagyon is fontos, hogy milyen függönyt, illetve inkább milyen sötétítőt válasszunk. Most megint nem a mintára gondolok elsősorban, hanem arra, hogy milyen korán szeretnénk kelni reggel. Teljes sötétséget redőnnyel a legegyszerűbb elérni, viszont így nehéz a gyereknek megkülönböztetni a napszakokat. Az én tapasztalatom a saját gyerekeimmel az volt, ha este is és a délutáni alváskor is teljesen besötétítettem, akkor délután tovább aludtak, de így este később aludtak el.

Gyerekszoba

Gyerekszoba

Végül a délutáni alváshoz nem használtam teljes besötétítést. Vannak olyan speciális függönyök, úgy nevezett black-out anyagok, amelyek nem engedik át a fény 90-95%-át. Ezek speciális szövéssel készülnek, két szál közé egy fekete szálat szőnek, így sokkal jobban kizárják a fényt, mint a normál sötétítő anyagok. Nem kell megijedni a fekete szálat nem látjuk az anyag felszínén. Remek gyerekmintás és szebbnél szebb egyszínű vagy „felnőtt„ mintás anyagok kaphatók.

Függöny nagyobbaknak

Függöny nagyobbaknak

Mennyire szólnak bele a gyerekek a saját szobájuk terveibe, amikor felkérnek egy lakás berendezésére?

Ez életkortól és a szülő hozzáállásától is függ. A kicsit nagyobbak szeretik, ha figyelembe veszik a véleményüket a szobájuk kialakításával kapcsolatban. Ugyanakkor még gyerekek és nehezen döntenek. Ilyenkor a szülővel leszűkítjük a választékot pl a függönyöknél néhány általa elfogadhatóra és ezeket mutatjuk meg a gyerekeknek. Így megkönnyítjük a döntést számukra. Ez nagyon sokszor bevált, a gyerekek nagyon büszkék magukra, hogy ők dönthetik el, hogy nézzen ki a szobájuk.

A nagyobbaknak vagy tiniknek, már határozott elképzelésük van milyen színeket, milyen hangulatot szeretnének. Ilyenkor őket is bele kell vonni a tervezés korai szakaszába, mert különben nem fogják elfogadni a végeredményt és nem lesznek boldog lakói új szobájuknak.

Függöny a hálószobába

Függöny a hálószobába

Egy csík tapétával az előszobát is feldobhatjuk

Egy csík tapétával az előszobát is feldobhatjuk

Előszoba

Előszoba

Étkező a tapétázás előtt

Étkező a tapétázás előtt

Az étkező textilekkel és tapétával

Az étkező textilekkel és tapétával

Andrea Facebook oldalát itt, a honlapját pedig itt találod. Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! 😉

Tetszett? Oszd meg másokkal is! 🙂
Facebook Plusone Twitter Pinterest Linkedin Email

One Comment

  1. Pingback: Így válassz függönyt a gyerekszobába | Gyerekszoba kreatívan

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.