Falfestés, faldekoráció Debrecen

Gyerekszoba és babaszoba falfestés, dekoráció

Milyen legyen a babaszoba padlója?

| 1 Comment

Császár-Sallai Adrienn
Like!

Ez a kérdés egyaránt fontos a leendő, és a már gyakorló szülőknek is. Talán addig, amíg a baba nem kezd el kúszni-mászni a padlón, addig sokaknak meg sem fordul a fejében, hogy vajon megfelelő -e a babaszoba padlója. A mászással elkezdődnek az apróbb balesetek, elesések. Hogyan és milyen megoldást válasszunk?

Tulajdonképpen a bejegyzés egy közös projekt Szilvási Katával. Kata a szerkesztője a MammBa oldalnak, ami a baba öltöztetéséhez ad hasznos, gyakorlati tanácsokat az anyukáknak, apukáknak. Kata is gyakorló anyuka, kislánya a 10 hónapos Frida épp az intenzív mászás időszakában van. Így vetődött fel az a kérdés, hogy mibe érdemes öltöztetni a kúszó-mászó babát és rögtön adta magát a téma, hogy az sem mindegy, milyen padlón mászik a baba. Egy probléma két szemszögből. Akkor most nézzük meg a padlóburkolat kérdését.

Szempontok a padló kiválasztásához

A 6 legfontosabb szempont, aminek a gyerekszoba padlóburkolatának meg kell felelnie:

 • Strapabíró
  Bírnia kell az igénybevételt, de ezt azt hiszem nem kell magyarázni. Érdemes okosan választani az elején, mert a padlóburkolat cseréje nem olcsó dolog.
 • Könnyen tisztítható
  Mivel a gyerekek még nagyobb korban is szeretnek csúszni-mászni a padlón, ráadásul a babák még mindent a szájukba is vesznek, nagyon fontos, hogy könnyen tisztán tartható legyen. Szőnyeg választásakor ez különösen nagy hangsúlyt kap, mert az atkák miatt jobban oda kell figyelni a porszívózásra.
 • Nem tartalmaz az egészségre káros anyagokat
  Nem mindegy, hogy milyen anyaggal van ragasztva a burkolat, vagy hogy milyen festéket használtak a színezéséhez az előállítás során.
 • Nem túl kemény
  A babák ahogy elindulnak felfedezni a világot rengeteget esnek, borulnak. Ahhoz, hogy minimalizáljuk ezeket a sérüléseket “puhább” burkolatot válasszunk.
 • Nem túl hideg
  Mivel sok időt töltenek a gyerekek a földön a játék során, ezért fontos, hogy ne fázzanak fel.
 • Passzoljon a szoba hangulatához
  Talán nem tűnik fontos szempontnak, de ha harmonikus gyerekszobát szeretnénk, akkor bizony ezt a szempontot is vegyük figyelembe.

Mit válasszunk?

Először tisztázzuk, hogy mit NE válasszunk. A hideg kőburkolat, járólap nem megfelelő a gyerekszobába. Ezt semmiképpen nem ajánlatos választani. Figyeljünk arra is, hogy lehetőleg minél kevesebb vegyi anyag vegye körül a babát. Ha lehet, akkor válasszunk természetes anyagból készült burkolatot vagy szőnyeget.

Padlószőnyeg, szőnyeg

Jó választás, mert meleg és puha, valamit jó zajszigetelő is, de néhány dologra azért érdemes odafigyelni. A szőnyeg az atkák kedvenc helye, ezért a porszívózásra naponta szükség van! Emellett még azt is nézzük meg, hogy a szőnyeg milyen anyagból készült. Az a legjobb, ha természetes szálakat tartalmaz, és a színezésénél sem használtak semmilyen vegyi anyagot, ami esetleg káros lehet az egészségre. A nem természetes anyagból készült szőnyegekből kipárolgó vegyi anyagok károsak lehetnek a baba egészségére!

Hajópadló, laminált parketta

Bár az ilyen padló keményebb, de strapabíró és könnyen tisztítható. Míg a szőnyegből nehéz kiszedni a különböző babás foltokat (például kaki, pisi, büfi, satöbbi 🙂 ), addig a parkettáról csak fel kell törölni. Arra figyeljünk, hogy a tisztítószer lehetőleg ne tartalmazzon vegyszert. Ha túl keménynek vagy hidegnek találnánk a parkettát, akkor tehetünk le valamilyen csúszásgátlóval ellátott játszószőnyeget, egy nagy plédet vagy habtapit (azokat a puzzle-szerűen lerakható habszivacs lapokat).

Parafa burkolat

A parafa átmenet a kemény és a puha padlóburkolat között. Előnye, hogy puhább, mint a parketta, meleg, mint egy szőnyeg és antibakteriális. Ráadásul nem reccsen meg, mint a parketta, amire a baba tutira fel fog ébredni, amikor megpróbálunk hangtalanul kisurrani a szobából. 🙂 Abszolút ideális gyerekszobába. A hátránya, hogy jóval drágább, mint a szőnyeg vagy a parketta.

Mivel dekorálhatjuk a padlót?

Egy vidám szőnyeg jól feldobja a babaszobát. Ha amúgy is szőnyeget szerettünk volna beszerezni, akkor nézzünk szét, hogy milyen szőnyeg illene a legjobban a szoba hangulatához, mert óriási a kínálat.

Ha nem egyféle színű laminált parkettát veszünk, akkor már azzal is dekoratívvá tehetjük a padlót. Így vidám, színes csíkok futnak majd a szobában. Nekem ez a megoldás a kedvencem.

De a habszivacs lapok is nagyon sokféle mintával, sokféle színben kaphatóak. Ezeket nem kell rögzíteni, mert jól tapadnak a padlón. Ha már nincs rá szükség, akkor akár a falra is felragaszthatóak dekorációként kétoldalú ragasztóval. Ha olyan habtapit veszünk, aminek a közepén kivehető darabok vannak, figyeljünk, hogy a kisebb baba le ne nyelje őket.

A padlót dekorálhatjuk matricával is, de a gyerekek eléggé szeretnek kaparászni a körmükkel. Ráadásul az igénybevételtől meg is kophatnak. Olcsó ötlet nagyobbacskák szobájába szigetelőszalagból készített autópálya. Olcsóbb, mint az autópályás játszószőnyegek, és egyszerű eltüntetni. Lányoknak ugróiskolát is csinálhatunk ezzel a módszerrel.

A padlóra stencil segítségével festhetünk mintát festékkel (pl. akril spray-jel), de a festéknek bababarátnak kell lennie.

Kata cikkét itt tudod elolvasni. Szólj hozzá bátran!

Azért a képek se maradjanak le! 🙂

 

 

 

 

 

 

Source: flickr.com via Adrienn on Pinterest

 

Source: poshtots.com via Adrienn on Pinterest

 

 

 

Source: ohdeedoh.com via Adrienn on Pinterest

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is! 🙂
Facebook Plusone Twitter Pinterest Linkedin Email

Author: Császár-Sallai Adrienn

2012 óta gyüjtöm a szülőknek a hasznos tippeket, tanácsokat, csináld magad ötleteket, amitől igazi kuckó lesz a gyerekszoba. Emellett családi vállalkozásban gyerekszoba falfestéssel támogatjuk az egyedi gyerekszobákat. :)

One Comment

 1. Pingback: Hogyan öltöztessük a kúszó-mászó babát? | MammBa - A babaöltöztetés oldala

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.