Falfestés, faldekoráció Debrecen

Gyerekszoba és babaszoba falfestés, dekoráció

Drágám! Baj van, macskát akar a gyerek!

| 0 comments

Császár-Sallai Adrienn
Like!

macskát akar a gyerekA legtöbb kisgyereknél eljön az az idő, amikor szeretne kisállatot tartani. Mit tegyen ilyenkor a szülő? Milyen szempontokat kell mérlegelni a nagy döntés előtt? És milyen állatot válasszunk? Dr. Demjén Zsófia állatorvos cikkéből kiderül.

 

Tanácsok szülőknek kisállat vásárlás előtt

Azt hiszem, nem túlzok, ha azt állítom: minden gyerek szeretne valami állatot. Valami különös vonzalom ez a természethez. De az is lehet, hogy csak játszópajtásnak kell, vagy ölelgetni-szeretgetni „valakit”, aki kicsi, aranyos, és nem beszél vissza.

Én is emlékszem egészen apró gyerekkoromra, amikor kb. 4 évesen hasított belém a felismerés, hogy nekem kutya KELL. Édesanyám rendszeretetének és higiéniai elveinek köszönhetően a kérdéses eb beszerzése még csúszott úgy 13 évet, de azért addig is megpróbáltam minden tőlem telhetőt: halak, békák, egerek, papagáj és nyuszi alkották próbálkozásaim sorát, és maradhattak hosszabb-rövidebb időre a családban. És talán emiatt a kívülről visszafogott, belül viszont féktelenül tomboló állatmánia miatt lettem végül állatorvos.

Csak azért írtam le az én példámat, hogy felkészítsem kedves szülőtársaimat: a remény hal meg utoljára – egy gyereknél meg aztán különösen.

Kis gyerekek cicával

De valóban akkora baj, ha valaki szeretne állatot? Ha jól sikerül kiválasztani a megfelelő fajt/fajtát, a gyerek korának és természetének megfelelően, valamint a szülő ott áll mögötte teljes vállszélességgel (no meg pénztárcával, ha kell), amikor probléma van (pl. lusta kölkének nincs kedve kitakarítani a terráriumot, vagy be kell fejeznie a leckéjét, de a kutyusnak már sétaideje van) – akkor szerintem nem gond. Sőt!

Tapasztalataim (és olvasmányaim) szerint egyenesen előnyös. A gyerek megtapasztalja a feltétel nélküli szeretetet, felelősséget tanul, megérti, hogy tisztelni kell az állatokat és a természetet, nyitottabbá válik, nyer egy szuper jó hobbit, és még sorolhatnám. De – és ezt nagyon hangsúlyozom – a fent leírt két feltételnek teljesülnie kell. Vagyis megfelelő állat plusz szülői támogatás.

Kezdjük a másodikkal, mert az egyszerűbb.

Miért fontos a szülő hozzáállása? Mert a kicsi csak így tanulja meg, hogyan kell helyesen hozzáállnia kedvencéhez. Nem várhatjuk el egy gyerektől, hogy magától tudja, mit szabad és mit nem egy állattal, hogy milyen igényei és szükségletei vannak, és ezeket hogyan kell kielégíteni.

Lesznek mélypontok is: amikor egy rusnya, esős novemberi hajnalon nem akaródzik felkelni kutyát sétáltatni, amikor jobban esik a játék, mint az, hogy rendbe tegye a macskaalmot, vagy amikor inkább a barátaival lógna ahelyett, hogy elmenjen beszerezni a kifogyott eledel helyett az újat a tengerimalacnak. Ezeken pedig csak szeretetteljes, de határozott szülői segítséggel fog átlendülni a kisember. Cserébe viszont, ha ezeket megtanulja legyőzni, az életében később ez számtalan előnnyel fog járni.

Hörcsögöt simogató gyerekek

És most jöjjön a „Milyen állatot?” kérdés. Erről azért nehéz így írni, mert nincs általános recept. Meg kell találni a család körülményeihez, életritmusához legjobban passzoló, nem túl stresszérzékeny, és viszonylag kis igényű fajtát.

Most inkább csak pár megfontolandó „elrettentést” írok, ami nem kell, hogy eltántorítson bárkit, viszont nem baj, ha tisztában vagyunk vele:

  1. Először is, mérlegelni kell az állatra szánható időt. Ha állandóan futunk az időnk után, a gyerek ötféle különórára jár, a szülők pedig halmozzák a túlórákat, másodállásokat, akkor olyan fajt kell választani, amelyik nem igényli annyira a társaságot, illetve megelégszik a fajtársával – pl. aranyhörcsög (egyedül), tengerimalac (minimum 2, de inkább csoportban).
  2. Hány éves a gyerek? Én olyan 3-4 év alatt nem ajánlom, hogy újoncként vágjunk bele az állattartásba. Más persze, ha már úgy születik a családba a gyerek, hogy mindig is voltak/vannak körülötte állatok.
  3. Van – e kisebb tesó? Az egy dolog, hogy konkrétan nem ő kapja a kedvencet, és nem is kell róla gondoskodnia, de azért elég nagy galibát okozhat, ha mondjuk egy egyéves ismerkedik a maga kis bulldózer módján egy kisállattal. Mindkét fél rosszul jöhet ki belőle: a jószág az életével vagy az épségével is fizethet a barátkozásért, és a csemete is csúnya sérüléseket szenvedhet el mondjuk egy felbőszült kandúrtól.
  4. Van-e megfelelő helye a leendő négylábúnak/szárnyasnak/pikkelyesnek, stb.? Gyerekszobába pl. nem célszerű egy éjszakai életet élő faj (pl. hörcsögök, sünök) terráriumát elhelyezni, viszont nem ideális erre a célra egy huzatos folyosó sem.
  5. Bírjuk-e anyagilag? Nem csak a vételárral kell ám számolnunk! Felszerelések, eleség, esetleges állatorvosi költségek… Alaposan utána kell járni, mennyit kell félretenni ilyen célokra, mert nagy meglepetések lehetnek! Példaként az akváriumot hozom fel, ahol a díszhalak csak pár száz forintba kerülnek (vagy ismerősöktől ingyen is hozzá lehet jutni), amíg azonban felszerelünk egy várhatóan jól működő akváriumot, ahol beáll a biológiai egyensúly – nos, kb. 50.000 Ft-tal lehet számolni! Igaz, a fenntartása utána már minimális, de azért ha valaki csak a halak árát nézte eddig, az barátkozzon az összeggel…Nagyobb igényű fajoknál – pl. kutya, macska – pedig a „fenntartás” költségei rúgnak magasra: eledel, felszerelések, oltások, bolhairtó, stb.

Remélem, senkit nem riasztok el az állattartástól, csak nagyon fontosnak tartom a felelősséget ezen a téren: hogy örömteli, csalódás nélküli legyen az élet az új „családtaggal”.

Ha nem tud dönteni, milyen állatot válasszon csemetéjének, akkor állok rendelkezésre skype-os konzultáció formájában: www.vitapet.hu/skype_tanacsadas/.

Dr. Demjén Zsófia állatorvosSok vidám percet kívánok leendő állataikkal!

Dr. Demjén Zsófia

állatorvos, ‘online állategészségőr’

www.vitapet.hu

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is! 🙂
Facebook Plusone Twitter Pinterest Linkedin Email

Author: Császár-Sallai Adrienn

2012 óta gyüjtöm a szülőknek a hasznos tippeket, tanácsokat, csináld magad ötleteket, amitől igazi kuckó lesz a gyerekszoba. Emellett családi vállalkozásban gyerekszoba falfestéssel támogatjuk az egyedi gyerekszobákat. :)

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.