Gyerekszoba és babaszoba falfestés, dekoráció

Hogyan fessünk gyerekszobát? 2. rész

| 0 comments

Lájk!

Császár Szabolcs

Császár Szabolcs vagyok, gyerekszoba dekoratőr. Szülőknek segítek abban, hogy teljesen személyre szabott babaszobát alakíthassanak ki egyedi dekorációs falfestéssel.
Császár Szabolcs
Lájk!

Latest posts by Császár Szabolcs (see all)

Az előző részben végignéztük, hogy a gyerekszoba alaprajza, mérete és fekvése milyen mértékben határozza meg a lehetőségeinket a színválasztásban. Most nézzük meg alaposabban a színeket. Melyik milyen hatással van ránk? Mit mivel párosítsunk? Tippek a tökéletes gyerekszobafal színének kiválasztásához.

 

A színek és a hőérzetünk

Bevezetésképpen egy kísérletről szeretnék írni, amit már több helyen is olvastam, amikor utánanéztem a színek hatásainak. Egy kékeszöld és egy narancssárga szobába vezettek be tesztszemélyeket, és mindkét helyiségben elkezdték 20 Celsius fokról csökkenteni a hőmérsékletet.

Ennek az lett az eredménye, hogy a kékeszöld szobában már 15, míg a narancssárga szobában csak 11 Celsius foknál kezdtek el fázni az emberek. Ez azért elég egyértelmű bizonyítéka annak, hogy igenis van hatása a színeknek ránk nézve.

 

 

Meleg színek, amik energizálnak

  • Piros: aktivizál, energizál; a dinamikát, az élet szeretetét jelenti. Melankólikus gyermek szobájába minél több pirosat ajánlanak.

 

 

  •  Narancs: élénkít, serkenti a kreativitást. Kommunikációt és inspirációt tükröz. Állítólag az anyagcserét is serkenti.

 

 

  • Sárga: kreativitás, vidámság, ragyogás, az emésztést is segíti. De ne vigyük túlzásba, mert egyes vélemények szerint veszekedéshez, hiperaktivitáshoz vezet. Túl pörgős gyereknek nem ajánlott ez a szín.

 

 

Hideg színek, amik megnyugtatnak

  • Kék: elgondolkodtat és nyugtató hatása miatt az elalvást is segíti.

 

Source: davinong.com via Adrienn on Pinterest

 

  • Zöld: a türelem színe, kiegyensúlyozottá tesz és megnyugtat. A természetet, biztonságot, egyensúlyt jelképezi. A pulzust is normalizálja.

 

 

  • Ibolya: az intelligencia és az érzelmek színe. Fájdalomcsillapító hatású, jó hatással van a központi idegrendszerre.

 

 

Semleges színek, amik biztonságot adnak

  • Bézs, barna, okker, szürke: melegséget, biztonságot nyújtanak. Hiperaktív gyermek szobájához ezekből a színekből nyugodtan választhatunk.

 

 

 

 

A színek párosítása

Mutatok háromféle módszer arra, hogy hogyan válasszunk színeket a gyerekszoba falára úgy, hogy azok harmonikusak legyenek. Ehhez egy színkörre lesz szükségünk.

  • Monokróm összeállítás

Egy adott szín különféle árnyalatait használjuk a festéshez. Vagyis egy körcikken belül maradunk. (Például a kék különböző árnylatai)

 

 

 

  • Komplementer színek

Komplementer vagyis kiegészítő színek társítása. Magyarul egymással szemben lévő színekből választunk a színkörből. Ennek a visszafogottabb verziója, ha egy színt nem pont a szemben lévő, hanem az amelletti színnel társítjuk. (Például kék és sárga)

 

 

 

 

  • Egymással harmonizáló színek

A színkör egymás melletti körcikkeiből válaszunk. Így biztosan harmonikus lesz az összhatás. (Pédául kék és zöld)

 

 

 

A következő részben a festék választásához és magához a falfestéshez adunk gyakorlati tanácsokat. Addig is szólj hozzá!

Tetszett? Oszd meg másokkal is! 🙂
Facebook Plusone Twitter Pinterest Linkedin Email

Author: Császár Szabolcs

Császár Szabolcs vagyok, gyerekszoba dekoratőr. Szülőknek segítek abban, hogy teljesen személyre szabott babaszobát alakíthassanak ki egyedi dekorációs falfestéssel.

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.