Falfestés, faldekoráció Debrecen

Gyerekszoba és babaszoba falfestés, dekoráció

Hogyan fessünk gyerekszobát? 2. rész

| 0 comments

Császár Szabolcs
Lájk!
Latest posts by Császár Szabolcs (see all)

Az előző részben végignéztük, hogy a gyerekszoba alaprajza, mérete és fekvése milyen mértékben határozza meg a lehetőségeinket a színválasztásban. Most nézzük meg alaposabban a színeket. Melyik milyen hatással van ránk? Mit mivel párosítsunk? Tippek a tökéletes gyerekszobafal színének kiválasztásához.

 

A színek és a hőérzetünk

Bevezetésképpen egy kísérletről szeretnék írni, amit már több helyen is olvastam, amikor utánanéztem a színek hatásainak. Egy kékeszöld és egy narancssárga szobába vezettek be tesztszemélyeket, és mindkét helyiségben elkezdték 20 Celsius fokról csökkenteni a hőmérsékletet.

Ennek az lett az eredménye, hogy a kékeszöld szobában már 15, míg a narancssárga szobában csak 11 Celsius foknál kezdtek el fázni az emberek. Ez azért elég egyértelmű bizonyítéka annak, hogy igenis van hatása a színeknek ránk nézve.

 

 

Meleg színek, amik energizálnak

  • Piros: aktivizál, energizál; a dinamikát, az élet szeretetét jelenti. Melankólikus gyermek szobájába minél több pirosat ajánlanak.

 

 

  •  Narancs: élénkít, serkenti a kreativitást. Kommunikációt és inspirációt tükröz. Állítólag az anyagcserét is serkenti.

 

 

  • Sárga: kreativitás, vidámság, ragyogás, az emésztést is segíti. De ne vigyük túlzásba, mert egyes vélemények szerint veszekedéshez, hiperaktivitáshoz vezet. Túl pörgős gyereknek nem ajánlott ez a szín.

 

 

Hideg színek, amik megnyugtatnak

  • Kék: elgondolkodtat és nyugtató hatása miatt az elalvást is segíti.

 

Source: davinong.com via Adrienn on Pinterest

 

  • Zöld: a türelem színe, kiegyensúlyozottá tesz és megnyugtat. A természetet, biztonságot, egyensúlyt jelképezi. A pulzust is normalizálja.

 

 

  • Ibolya: az intelligencia és az érzelmek színe. Fájdalomcsillapító hatású, jó hatással van a központi idegrendszerre.

 

 

Semleges színek, amik biztonságot adnak

  • Bézs, barna, okker, szürke: melegséget, biztonságot nyújtanak. Hiperaktív gyermek szobájához ezekből a színekből nyugodtan választhatunk.

 

 

 

 

A színek párosítása

Mutatok háromféle módszer arra, hogy hogyan válasszunk színeket a gyerekszoba falára úgy, hogy azok harmonikusak legyenek. Ehhez egy színkörre lesz szükségünk.

  • Monokróm összeállítás

Egy adott szín különféle árnyalatait használjuk a festéshez. Vagyis egy körcikken belül maradunk. (Például a kék különböző árnylatai)

 

 

 

  • Komplementer színek

Komplementer vagyis kiegészítő színek társítása. Magyarul egymással szemben lévő színekből választunk a színkörből. Ennek a visszafogottabb verziója, ha egy színt nem pont a szemben lévő, hanem az amelletti színnel társítjuk. (Például kék és sárga)

 

 

 

 

  • Egymással harmonizáló színek

A színkör egymás melletti körcikkeiből válaszunk. Így biztosan harmonikus lesz az összhatás. (Pédául kék és zöld)

 

 

 

A következő részben a festék választásához és magához a falfestéshez adunk gyakorlati tanácsokat. Addig is szólj hozzá!

Tetszett? Oszd meg másokkal is! 🙂
Facebook Plusone Twitter Pinterest Linkedin Email

Author: Császár Szabolcs

Császár Szabolcs vagyok, gyerekszoba dekoratőr. Szülőknek segítek abban, hogy teljesen személyre szabott babaszobát alakíthassanak ki egyedi dekorációs falfestéssel.

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.