Gyerekszoba és babaszoba falfestés, dekoráció

Interjú: Egy három gyermekes vak édesanya és a praktikus gyerekszoba

| 1 Comment

Like!

Császár-Sallai Adrienn

2012 óta gyüjtöm a szülőknek a hasznos tippeket, tanácsokat, csináld magad ötleteket, amitől igazi kuckó lesz a gyerekszoba. Emellett családi vállalkozásban gyerekszoba falfestéssel támogatjuk az egyedi gyerekszobákat. 🙂
Császár-Sallai Adrienn
Like!

Október 15-e a Fehér Bot Napja, azaz a látássérültek nemzetközi világnapja. Ennek az eseménynek az apropójára készítettem interjút Horváthné Dunaveczki Leonával, aki három gyermek boldog édesanyja. Vajon az ő számára mitől lesz jól használható egy gyerekszoba?

Leona a szerzője a sikerül.com oldalnak. A blogjában ír a látássérült emberek boldogulásának web- és egyéb akadályairól, illetve az önállóság és segítségnyújtás lehetőségeiről. Érdemes beleolvasni az írásaiba, mert igazán inspirálóak, bátorítóak. Ezt a weboldalt a család és a napi feladatok mellett valósította meg. Arról beszélgettünk, hogy hogyan oldja meg a gyerekekkel kapcsolatos teendőket.

Mi az, amitől igazán praktikus egy gyerekszoba egy olyan anyukának, aki nem lát?

Nekem attól igazán praktikus, hogy sok olyan hely van kialakítva, ahová szépen rendszerezve lehet pakolni. Vannak ládáink, amibe a gyerekek beledobálnak mindent, amikor pakolás van, én pedig szétválogatom azokat, amikor ők éppen iskolában, óvodában vannak.

Hogyan oldottad meg a pelenkázást, és hogyan választod ki a gyerekek ruháit?

A mi hálószobánkban volt a falra felszerelve a pelenkázó. Úgy volt a polc felette kialakítva, hogy minden kézre essen. A ruhácskáknál pedig ruhafajtánként tettem őket a szekrénybe. A méret szerinti csoportosítás csak utólag, az első gyerek után kezdett kialakulni.

Hogyan tudsz rendet tartani a ruhák, játékok között?

Úgy, hogy megkérem a gyerekeket, hogy ami szanaszét van a lakásban, azt hordják össze egy helyre vagy pakolják bele a ládákba, és én szétválogatom. Persze azért olyat is lehet tőlük kérni, hogy a babákat tegyék a babákhoz, az autókat az autókhoz. A ruháknál is a csoportosítás a lényeg nálam, hogy tudjam, hogy mi hol van és amikor kell, akkor pont oda tudjak nyúlni és ne kelljen végigtapogatni az egész mennyiségét a ruháknak.

A Te szemszögedből mi az, ami egyáltalán nem praktikus? Vagy ami egyenesen felesleges?

Ha például a csillárról lógna le valami és én folyton beleütköznék, ha bemegyek a szobába, az nem lenne jó. Egyébként minden elrendezést meg tudok szokni, mondjuk azért a szoba közepén egy asztal nem olyan praktikus, mert folyton kerülgetni kellene és az olyan rossz érzés. Aztán az sem lenne jó, ha fejmagasságban lenne polc feltéve, aminek a sarkába nagyon könnyen beüthetném a fejem. Kiálló tárgyak, legyenek az bármilyen céllal kialakítva, nem praktikusak.

Bútoroknál például az a legjobb, ha alatta könnyen ki lehet takarítani, nem gurul be alá játék úgy, hogy aztán csak szétszedés árán lehessen hozzáférni a bepotyogott cuccoknak.

Mi a helyzet a dizájnnal? Egy átlagos szülőnek fontosak a különböző dekorációk, kiegészítők? Nálatok mi a helyzet? Fontos szempont volt a babaszoba kialakításánál?

Nekünk nem volt külön babaszobánk, mert a mi hálószobánkban volt a kiságy. Most viszont például nagyon örültünk, hogy a középső óvodás korú lányunk szobájához kaptunk lovacskás bordűrt. Mivel én régen láttam, jó volt elképzelni, hogy milyenek lettek a szobák festés után, mert a falak színesek. A férjemnek jó ízlése van, mert mindenki dicséri, ha bármit kialakít és szerencsére ő szereti a szépet, de nem bonyolítjuk túl. Ha van valami falra való dolgunk, akkor kitesszük, de nem jellemző, hogy vennénk. Ha látnék, lehet, hogy elbámészkodnék ilyen dekor dolgokon és akkor vennénk is Vagy ha valaki lenne, aki ajánlana dolgokat, akkor lehet, hogy karácsonyra ilyen apróságoknak a gyerekek is nagyon örülnének. A kislányom nagyon szereti a cicákat, a fiam a Földet, csillagokat meg ilyesmiket.

Tetszett? Oszd meg másokkal is! 🙂
Facebook Plusone Twitter Pinterest Linkedin Email

Author: Császár-Sallai Adrienn

2012 óta gyüjtöm a szülőknek a hasznos tippeket, tanácsokat, csináld magad ötleteket, amitől igazi kuckó lesz a gyerekszoba. Emellett családi vállalkozásban gyerekszoba falfestéssel támogatjuk az egyedi gyerekszobákat. :)

One Comment

  1. Pingback: Aktívizálódtunk | sikerül.com

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.