Falfestés, faldekoráció Debrecen

Gyerekszoba és babaszoba falfestés, dekoráció

Kézműves adok-kapok patchwork módra

| 0 comments

Császár-Sallai Adrienn
Like!
Akik szeretik a foltvarrást, más szóval patchwork-öt vagy szívesen kipróbálnák, azoknak a figyelmébe ajánlom az interjút, amit Gátszegi Szilviával, a Patchwork Network háziasszonyával készítettem. Adott néhány tippet, hogy mit lehet készíteni a gyerekszobába ezzel a technikával, és megmutatta a gyönyörű munkáit is.

 
 

Elolvastam az oldaladon a bemutatkozásodat, ami rendkívül eredetire sikeredett. Én nagyon jól szórakoztam azon a statisztikán, amiben összefoglaltad az elmúlt 16 évedet. De arról nem sokat árulsz el, hogy hogyan és miért kezdted el a foltvarrást?

 

A bemutatkozással azt szerettem volna hangsúlyozni, hogy a sok év alatt, amíg otthon voltam a gyerekekkel, milyen sokan kérdezték, hogy “…és mit csinálsz otthon egész nap?” Ezt a hobbit pedig épp a gyerekek születése után kezdtem ellesni és megszeretni. Egy barátnőmnél láttam patchwork témájú könyveket, újságokat, és először csak a gyerekeknek akartam varrni ezt-azt, hogy feldobjam a gyerekszobát, a lakást.Egyébként is voltak kézműves hajlamaim már gyerekkoromban is, mindenféle kézimunka jöhetett, kötés, horgolás, hímzés, még a szövést is kipróbáltam. Mivel Anyukám varrógépe mellett nőttem fel, mindig voltak szebbnél szebb lepotyogó anyagdarabkák babaruhavarráshoz. De mivel a varrógépnek csak háttal lehettünk a tesóimmal, nehogy varrónők akarjunk lenni, így történhetett, hogy később magamtól csak az egyenes vonalú varrást tanultam meg, ami pont elegendő a patchwork-höz 🙂

 

 
Arról van statisztikád, hogy például hány takarót varrtál már, mennyi órát töltöttél el a varrógép mellett?
 

Húúú, erről sajna nincs statisztikám, bár ugyanazzal a módszerrel lehet, hogy ki tudnám számolni, mint ahogy a weboldalas bemutatkozásnál. De ez azért nem volt annyira rendszeres tevékenység, mert főleg ajándékba készült a legtöbb darab. Ez pedig úgy indult, hogy az egyik karácsony előtt végiggondoltam, hogy nemigen tudok a 3 pici gyerekkel télikabátban, babakocsival „boltba be – boltból ki” ajándékvásárlást rendezni a kiterjedt családnak, majd kap mindenki sk. patchwork-öt, és ilyenkor egy egész kézműves vásárra való cucc készült. Szóval néhány ilyen „vásárt” rendeztem már.

 

Ami engem a legjobban megfogott a gyönyörű munkáidból, az a takaró, ami egyben társasjáték is. Annyira zseniális ötlet! Ezt Te találtad ki?

 

Nem tudom biztosan, hogy másnak is eszébe jutott-e már a játék és takaró ötlete, de amiket eddig készítettem, azok saját tervezésű „modellek”, és tervben vannak újabb és újabb ötletek és technikák is. Rengeteget kerestem az interneten, de még nem sikerült találnom hasonlót, úgyhogy talán mondhatom, hogy saját ötlet. Természetesen társasozás közben jött az első „HEURÉKA!”, vagyis, hogy a patchwork is valami hasonló, kockák (bocs – négyzetek) egymás mellett. És akkor gondoltam, hogy miért ne lehetne ezeket a funkciókat összegyúrni. A takaró lehet egyben társasjáték is. Az elsőt a saját gyerekeimnek csináltam, sőt, együtt alakítottuk ki, hogy milyen legyen. Már vagy 8-9 éve megvan, és már minden fronton bevetettük, strandtól az osztálykirándulásig.

 

 

Gyerekszobába mi mindent lehet készíteni ezzel a technikával?

 

A gyerekszoba az egyik kedvenc terepem, nagyon inspiráló gyerekeknek készíteni ilyesmit. Sokan szeretnek babalátogatóba olyan ajándékot vinni, ami egyedi, és emléknek is megmarad. Takarók, párnák, falvédők, játékoszsákok, apróbb édes kis holmik nagyon fel tudják dobni a gyerekek szobáját, de azért a mértékletesség itt is fontos. Ne vigyük túlzásba a patchwork kiegészítőket, még akkor se, ha már nagyon ügyesek vagyunk, és nem tudunk megállni. (Ekkor már jöhet inkább az ajándékozás.) Figyeljünk a színek használatára is, kalkuláljuk bele a tervezésbe a szoba addigra már kialakult színvilágát, stílusát, hangulatát, na és persze kérjük ki a gyerek(ek) véleményét is, ha már nagyobbacskák.

 

Manapság nagy igény van az egyedi készítésű dolgokra. A patchwork-ben éppen az a jó, hogy nincs két egyforma. Jól gondolom?

 

Valóban, már egyre többen kezdik újra felfedezni, értékelni az egyedi, kézműves holmikat. Persze, lehet látszólag (majdnem) két teljesen egyforma darabot készíteni, ám a patchwork nem a tucattermékek műfaja. Ha megpróbálsz is két ugyanolyat csinálni, akkor is egyedileg, újra el kell készítened a második darabot, de úgyis megvan benned az az igény, hogy a következőnél már kitalálj valami újítást, változtatást. Vagy amikor kézzel tűzöm össze a rétegeket egy takarónál, azt például ha akarom se tudom kétszer egyformán csinálni. Ez szükséges is ahhoz, hogy ne váljon rutinszerűvé az alkotás folyamata, hanem hosszú távon is élvezetes tevékenység maradjon. Mert ez az, és az pedig jó!!!

 

 

Mit javasolnál egy teljesen kezdő, ám annál lelkesebb anyukának, aki szeretne varrni valamit a gyerekszobába? Hogy kezdjen hozzá?

 

Azoknak az anyukáknak, akik még kezdők ezen a téren, de szeretnének valami szépet, kreatív, egyedi dolgot maguk is készíteni, először azt javaslom, hogy nézzenek körül az otthon fellelhető régi ingek, szoknyák, farmerek, vagy más, jó állapotban lévő, de már használaton kívül helyezett textíliák között. Fontos, hogy ne legyen nyúlós az anyag, mert akkor nehéz vele bánni, és nem lesz sikerélményünk. (Tehát pl. pólóanyag, vagy streccs farmer nem jó.) Arról is győződjünk meg, hogy az anyag be van-e avatva, vagyis, ha teljesen új anyagot használunk, mindenekelőtt ki kell öblíteni kb. 40-60 fokos vízben. Ekkor az is kiderül, hogy engedi-e a színét az anyag, mert ha igen, akkor ne is kísérletezzünk vele tovább.

 

Első nekifutásra megpróbálkozhatunk pl. babaágyneművel kislányunk babája számára, vagy készülhet egy „férfias” párnahuzat kisfiunknak. (Apa régi kockás ingei a legjobbak alapanyagnak.) Látványos, de egyszerű elkészíteni egy faliújságot pl. iskolás korúaknak. Veszünk egy faliújság-méretű hungarocell-lapot, majd egyforma méretű kockákra (pl. 15 x 15 cm) vágunk különböző színű anyagokat, ezeket szépen elrendezve összevarrjuk egy akkora téglalappá, hogy kényelmesen a hungarocell-lap háta mögé tudjuk hajtani a széleket, és már csak annyi a dolgunk, hogy a hátoldalon rögzítsük rajzszeggel a művünket, és kész is a faliújság. A falraszerelés már az Apukák dolga 🙂

 

Hogyan lehet a társasjáték takaróra szert tenni? Hol lehet megvásárolni a munkáidat?

 

Ha szeretnél a munkáim között nézelődni vagy vásárolni, itt találod a weboldalamat. Ha pedig a kulisszatitkokat szeretnéd ellesni, nézz be a műhelyembe. Megtalálsz a facebook-on is, ahol egyperces érdekességeket gyűjtök össze a téma kedvelőinek.

 

 

 

 

 

 
 

Tetszett? Oszd meg másokkal is! 🙂
Facebook Plusone Twitter Pinterest Linkedin Email

Author: Császár-Sallai Adrienn

2012 óta gyüjtöm a szülőknek a hasznos tippeket, tanácsokat, csináld magad ötleteket, amitől igazi kuckó lesz a gyerekszoba. Emellett családi vállalkozásban gyerekszoba falfestéssel támogatjuk az egyedi gyerekszobákat. :)

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.