Falfestés, faldekoráció Debrecen

Gyerekszoba és babaszoba falfestés, dekoráció

Hogyan fessük ki a gyerekszobát? 1. rész

| 0 comments

Császár Szabolcs
Lájk!
Latest posts by Császár Szabolcs (see all)

A gyerekszoba festése sok szülőnek okoz némi fejtörést. Hiszen a színek hatással vannak a hangulatunkra, befolyásolják a hőérzetünket vagy segítenek nagyobbnak érezni a helyiséget. Az sem mindegy, hogy mekkora a szoba, milyen a fekvése, milyen bútorok vannak már benne. Ilyen sok szempontot szem előtt tartva nehéz lehet eldönteni, hogy milyen színű legyen a gyerekszobafal.

A gyerekszoba alakja

Az egyik első szempont, amit figyelembe kell vennünk, az a szoba alakja. Tulajdonképpen innen érdemes elindulni, mert az alaprajz leszűkíti a lehetőségeinket. Ezen nem tudunk változtatni, de ha nem éppen ideális az alaprajz egy jól kiemelt falrésszel vagy egy jól kiválasztott színnel előnyünkre változtathatjuk.

Négyzet alakú gyerekszoba

Az egyik leggyakoribb alaprajz. Hátránya az lehet, hogy dobozszerű hatás kelthet az emberben, ha túl kicsi a szoba. Jó trükk lehet, ha az egyik falat másmilyen színűre festjük vagy valamilyen tapétát teszünk fel.  A gyerekszoba kiegészítőkön visszaköszönhet ez a szín, amitől kellemes lesz az összhatás.

 

 

Téglalap alaprajzú gyerekszoba

A négyzet alakú szoba mellett ez a legáltalánosabb. Amit el kell érnünk, a szoba arányai kiegyensúlyozottak legyenek. Van, hogy túl hosszú a két hosszabbik fal. Ha megtehetjük, akkor az ágyat ne a hosszabbik fal mentén helyezzük el. Persze ez nem mindig megoldható. Ilyen alaprajz esetében is alkalmazhatunk két színt, amivel javítunk az arányokon. A két hosszabbik falnak (vagy csak az egyiknek) választhatunk világosabb árnyalatot, így rövidebbnek tűnnek majd.

 

 

L alakú alaprajz

Érdemes kiemelni a sarkot, ha már elrejteni úgysem lehet. Itt lehet a helye egy fésülködőasztalnak, ami minden kislány álma vagy ide kerülhet a számítógép. Kidekorálhatjuk a gyerek alkotásaival is, ha egy parafatábla kerül ide. Igazán kreatívak lehetünk ebben a dologban.

 

Source: flickr.com via Adrienn on Pinterest

 

A gyerekszoba fekvése

A második szempont lehet az, hogy milyen a szoba tájolása. Ez is egy olyan adottság, amin nem változtathatunk, de jó színválasztással javíthatunk. A tájolás azt is befolyásolja, hogy mennyire világos az adott helyiség. Egy déli fekvésű szoba magától értetődően világosabb, mint egy északi fekvésű.

Az északi fekvésű szobát próbáljuk meg valamilyen világos árnyalattal kifesteni, mivel a fekvés miatt eleve hűvösebbnek hat. Mindenképpen meleg árnyalatokból válasszunk. Ha valamilyen sötét színt választunk, attól még hűvösebbnek érezzük majd. Ez a tanács nem csak a falfestésre vonatkozik, hanem a bútorok színválasztására is. Ha lehet, azok is legyenek világosak.

Ha déli fekvésű a gyerekszoba, akkor az sokkal világosabb, napfényesebb. Ide használhatunk melegebb, sötétebb színeket is, mert azok tompítják a túl erős fényt. A bútorok is lehetnek sötétebbek.

A szoba nagysága

Kis alapterületű szoba, kis belmagasság

Világos vagy pasztellszíneket érdemes választani. Ha mégis szeretnénk valamilyen sötétebb árnyalatot, akkor azt maximum egy falon alkalmazzuk, mert a sötét árnyalat még inkább beszűkíti a teret. Vízszintes csíkozást ne alkalmazzunk, függőlegeset is csak akkor, ha nem túl keskeny a szoba. Ha tapétát szeretnénk a falra, akkor apró mintásat érdemes kinézni, különben a túl nagy minták uralják majd a szobát.

 

Source: ohdeedoh.com via Adrienn on Pinterest

 

 

Nagy alapterületű szoba nagy belmagassággal

A nagy belmagasság miatt a meleg árnyalat a jó választás. Itt már lehet tagolni a falat, polcokkal, de akár párkánnyal vagy szegéllyel is a szemmagasság alatt. A plafont festhetjük egy-két árnyalattal sötétebbre festhetjük, mint a falakat, amivel szintén elterelhetjük a figyelmet a belmagasságról.

 

 

Source: darsheel.com via Adrienn on Pinterest

 

Összefoglalásképpen a legfontosabb  szempontok a szín kiválasztásához:

  • mindig a szoba adottságaiból (méret, nagyság, fekvés) induljunk ki
  • a világosabb színek nagyobbnak, a sötétebb színek kisebbnek mutatják a teret
  • ha nagyobb szobát szeretnénk összefogottabbá tenni, akkor egy vagy két falat sötétebbre festhetünk
  • kevés fénnyel rendelkező szobát meleg árnyalattal, napfényes szobát hidegebb árnyalattal is kifesthetünk

 

 

 

Source: decorpad.com via Adrienn on Pinterest

 

Source: bhg.com via Adrienn on Pinterest

 

Source: bhg.com via Adrienn on Pinterest

 

Source: ohdeedoh.com via Adrienn on Pinterest

 

Felhasznált irodalom:
Libby Norman: Babaszobák, gyerekszobák, Cser Kiadó, Budapest, 2008.

Tetszett? Oszd meg másokkal is! 🙂
Facebook Plusone Twitter Pinterest Linkedin Email

Author: Császár Szabolcs

Császár Szabolcs vagyok, gyerekszoba dekoratőr. Szülőknek segítek abban, hogy teljesen személyre szabott babaszobát alakíthassanak ki egyedi dekorációs falfestéssel.

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.