Falfestés, faldekoráció Debrecen

Gyerekszoba és babaszoba falfestés, dekoráció

Ismerd meg a dekorgumit!

| 54 hozzászólás

Császár-Sallai Adrienn
Like!

Már régóta terveztem, hogy írok a dekorgumiról, mert nagyon tetszenek az ebből készült gyerekszoba dekorációk. Ráadásul elég sokoldalúan fel lehet használni, nem túl drága és gyerekkel együtt is elkészíthetjük a dekorációt a szobájába. Hasznos gyakorlati tanácsokat gyűjtöttem össze arról, hogyan használd a dekorgumit.

 

Bemutatom a szakértőt

Mivel jómagam is még csak “ismerkedési fázisban” vagyok a témát illetően, ezért kerestem egy igazi szakértőt, aki ismeri a dekorgumi felhasználásának minden csínyját-bínját.

Bemutatom Csizmadia Tímeát, aki szintén anyuka és profi a témában, olyannyira, hogy eladásra is készít dekorgumi figurákat. Az ő munkáit használtam fel a cikkben illusztrációként, és az ő tanácsai alapján készült a bejegyzés.

Kíváncsi voltam, hogy hogyan kezdett el foglalkozni dekorgumi figurák készítésével, úgyhogy megkértem, hogy mondjon erről néhány szót:

Történetem? Igazából első gyermekem megszületése után kezdődött. Egy kihasználatlan falra préselt lapból nagy fát, füvet, felhőket és napot vágtunk ki, amiket lefestettem és a falra rögzítettem. Túl “üresnek” tűnt még így, és a fiam szobájában volt már két darab boltban vásárolt dekorgumi figura. A fejemben összeállt a gondolat, miszerint miért ne készíthetnék én is valami hasonló jópofa dolgot ebből az anyagból.

A lakásunkban nagyon sok minden saját gyártású (pl. cipős szekrény, hálószoba bútor, gyerekszoba minden dekorációja, decoupage képek, hajtott virágok, zsenília pók, wc papír gurigából és Kinder tojás belsőből készült méhkas és méhek……) Szeretjük a saját készítésű dolgokat. Akkor még csak kizárólag saját részre készültek az alkotások. Majd jöttek az érdeklődések, hogy másnak is készítenék -e, azóta alkotgatok másnak is.

Amire szükséged lesz:

Szerencsére nem túl sok minden kell hozzá. Nyilván attól függ, hogy mennyi dekorgumi lapot kell beszerezned, hogy hányféle színből áll a választott figurád.

 • dekorgumi lap (A4-es méretben lehet kapni)
 • olló, sniccer (tapétavágó)
 • ragasztó
 • tetszőleges sablon
 • ha a figurának van szeme, akkor lehet kapni “mozgó szemet” hozzá
 • TÜRELEM

A sablontól a kész figuráig

Első lépésben a sablont kell kiválasztani. Nyomtathatod vagy szabad kézzel is megrajzolhatod, attól függően, hogy mennyire vagy ügyes rajzoló vagy mennyire egyedi figurát szeretnél. Ezután jöhet a vágás.

TIPP: mivel nagyon puha anyagról van szó, ezért a vágásnál nem árt óvatosnak lenni. Az, hogy kinek mi válik be jobban az olló vagy a sniccer, azt ki kell tapasztalni.

A sablon alapján ki kell vágni az alapot. Majd a sablont részekre vágni, és a különböző részeket kivágni a megfelelő színű dekorgumiból. Az így kapott színes darabokat kell az alapra ráragasztani.

TIPP: az alapnak Timi általában feketét választ, mert ez jól kiemeli a többi színt. A ragasztáshoz az oldószeres folyékony ragasztót ajánlja, mert nem köt azonnal, így a hibák könnyen kijavíthatók.

Timi már gyakorlott dekorgumis és elég gyorsan el tud készíteni egy figurát, de felhívta a figyelmet arra, hogy bár egyszerűnek tűnik, de ez bizony elég időigényes munka. 🙂 Rá kell szánni az időt annak, aki bele akar vágni és jó nagy adag türelemre is szükség van.

TIPP: érdemes elsőre valami egyszerűbb figurát kiválasztani, nehogy hamar elmenjen a kedvünk a folytatástól

Amit készíthetsz a dekorgumiból

Nagyon sokféle dolgot csinálhatsz belőle, gyakorlatilag csak a kreativitásod szab határt a felhasználási módoknak. A teljesség igénye nélkül néhány példa:

 • fali dekoráció
 • fényképkeret
 • hűtőmágnes
 • óra
 • nyomda
 • fürdőkádba gyerekjáték (vizesen jól tapad és nem engedi a színét)
 • villanykapcsoló köré takaró

Ha falra vagy bútorra szánjuk a dekorációt, akkor könnyedén felrakhatjuk kétoldalú ragasztóval. Ennek nagy előnye, hogy bármikor levehetjük, nem hagy nyomot és áthelyezhetjük máshová, ha mondjuk átrendezzük a szobát.

Dekorgumi dekorációk

Császár-Sallai Adrienn
Like!

Hogyan készítsünk dekorációt dekorgumiból? Mit készíthetünk belőle a gyerekszobába?

54 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.