Falfestés, faldekoráció Debrecen

Gyerekszoba és babaszoba falfestés, dekoráció

Mekkora az ideális gyerekszoba?

| 0 comments

Császár-Sallai Adrienn
Like!

A háromgyerekes házaspár végre-valahára lakáskiutalást kap. Értesítik őket, hogy kis ünnepség keretében fogják átadni nekik új otthonukat. A megilletődött pár bevonul a lakásba, körbejárnak. Egyszer csak a férj lelkesen felkiált:
– Odanézz, szívem! Micsoda remek beépített szekrényünk lesz!
– Az nem beépített szekrény! – jegyzi meg szárazon valaki. – Az a gyerekszoba.

Melyik szobát adjuk a gyereknek?

Sokan a lakás legkisebb szobáját jelölik ki gyerekszobának. Pedig ha jobban belegondolunk, akkor bizony a gyerekszobának kell a legtöbb funkciót betöltenie a lakásban. Ahogy nő a gyerek, annál több helyre van szüksége.

A gyerekszoba egyben hálószoba, nappali és dolgozószoba. Ezért is kell nagy gonddal megtervezni a berendezést, a színeket és nem utolsósorban eldönteni, hogy milyen méretű szobát szánunk a csemeténknek. Amíg még csak babakorban van és nem kezd mászni, jönni-menni, addig ez még nem okoz akkora fejtörést. Főleg, hogy az első hónapokban sokszor a baba a szülők hálószobájában alszik. (Persze van, hogy még tovább is. 🙂 )

Azonban amint képes birtokba venni a szobáját, akkor bizony gondoskodnunk kell arról, hogy elegendő tere legyen a pihenéshez és főként a játékhoz. Ha nincs túl sok tere a játékra, akkor szívesebben játszik majd a lakás azon helyiségeiben, ahol erre tág tere nyílik.

Ha egyáltalán van lehetőség választani a helyiségek között, akkor érdemesebb a nagyobb szobát adni a gyermekünknek. Főleg, ha esetleg még tesó is tervben van, és közös szobát tervezünk majd nekik. Praktikusan válasszuk meg a bútorokat, hogy a szobában a lehető legtöbb hely maradjon a játékra. Nagyon szeretik a gyerekek a kuckókat, sátrakat a szobában, amikhez nem árt egy kis tér.

 

 

Nem szeretném négyzetméterben kifejezni az ideális méretet, mert szerintem praktikus berendezéssel egy kisebb szobát is jól ki lehet használni. Nagyon jók lehetnek a beépített szekrények, amik nem foglalnak akkora helyet, vagy egy emeletes ágy. Illetve olyan ágy, ami meg van emelve és alatta egy kis kuckót lehet berendezni vagy az íróasztalt betenni nagyobb gyereknek, de szekrény vagy tároló is kialakítható az alsó szintből. A falakat is ki lehet használni polcokkal, amivel szintén lehet helyet spórolni.

Néhány példa:

 

 

Source: goo.gl via Adrienn on Pinterest

 

Source: houzz.com via Adrienn on Pinterest

 

Ha nincs nagy gyerekszobánk

Ha nem tudunk nagy gyerekszobát kijelölni, akkor a lakás egyéb helyiségeiben is jelölhetünk ki plusz játszósarkokat a gyerkőcnek. Akár a konyhában vagy a nappaliban is. Végső soron a gyermekünk úgy is ott játszik a legszívesebben, ahol mi is ott vagyunk. 🙂 A gyerekek csak 3 éves koruk körül kezdenek el játék közben együttműködni egymással, tehát ettől kezdve nőhet meg a fontossága a külön szobának. A kis barátaikkal így el tudnak vonulni a saját kis birodalmukba.

Iskolás korban fontos, hogy legyen meg a gyerkőcnek egy kis tanulósarok a szobájában, ahol megírhatja a háziját, tanulhat. Persze van olyan gyermek, aki szívesebben tanul mondjuk a konyhában, miközben anya főz. Ahány gyerek annyi féle, de minden gyereknek szüksége van arra, hogy legyen számára elegendő tér a játékhoz, tanuláshoz.

Zárásképpen hoztam egy videót, amiben egy 9 hónapos babát nézhettek meg játék közben. Bizony teljes mértékben kihasználja a nappalit. Szóval kell a hely a gyereknek! 🙂

Tetszett? Oszd meg másokkal is! 🙂
Facebook Plusone Twitter Pinterest Linkedin Email

Author: Császár-Sallai Adrienn

2012 óta gyüjtöm a szülőknek a hasznos tippeket, tanácsokat, csináld magad ötleteket, amitől igazi kuckó lesz a gyerekszoba. Emellett családi vállalkozásban gyerekszoba falfestéssel támogatjuk az egyedi gyerekszobákat. :)

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.